• TMNL in het kort
  • Vijf pijlers
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • TMNL zoekt talent

TMNL algemeen: veelgestelde vragen

Welke doelstellingen heeft TMNL?

TMNL heeft drie doelstellingen:

  1. het sneller, beter en vollediger identificeren van witwassen en financiering van terrorisme, en het bijdragen aan het voorkomen daarvan;
  2. de bruikbaarheid van aangeleverde meldingen van ongebruikelijke transacties door gebruikers aan opsporingsdiensten vergroten, zodat identificatie vaker en sneller kan leiden tot opsporing, vervolging en veroordeling; en
  3. het bijdragen aan het optimaliseren van de inzet van private en publieke middelen in de bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme.

Wat is de toegevoegde waarde van TMNL?

De meerwaarde zit onder andere in het inzicht in de transacties die bij een individuele bank niet als ongebruikelijk worden beoordeeld, maar die in combinatie met transacties van de betrokken klant bij andere banken, wel degelijk kunnen duiden op witwassen of terrorismefinanciering. Inzicht in transacties van verschillende banken stelt TMNL in staat om dergelijke transacties en mogelijke netwerken te ontdekken. Door verbanden te leggen tussen transacties van verschillende banken, kunnen criminele geldstromen en netwerken beter, sneller en vollediger geïdentificeerd worden.

Lees meer >

Privacy: veelgestelde vragen

Hoe respecteert TMNL de privacy?

TMNL krijgt de gegevens van de banken toevertrouwd om de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering nog effectiever te maken. TMNL gaat zorgvuldig om met de privacy van personen zoals ook vastgelegd in de wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, of AVG. TMNL gebruikt alleen strikt noodzakelijke gegevens voor de monitoring van mogelijk ongebruikelijke transacties.

De privacygevoelige gegevens die TMNL ontvangt van de banken zijn gepseudonimiseerd. Wat houdt dit in?

Van de transactie- en bankgegevens dié TMNL ontvangt is de privacygevoelige informatie vooraf gepseudonimiseerd. Gepseudonimiseerde gegevens zijn niet te koppelen aan een klant en heeft zonder sleutel van de bank geen betekenis. TMNL gebruikt deze onherkenbaar gemaakte gegevens in haar hele proces van transactiemonitoring. Wanneer TMNL via een alert de bank informeert over een mogelijk ongebruikelijk transactie kan alleen de bank deze transactie koppelen aan de originele gegevens.

Lees meer >

Veilige data: veelgestelde vragen

Wat doet TMNL om de veiligheid van data te waarborgen?

TMNL stelt alles in het werk om de veiligheid van data te waarborgen. De data die TMNL van de banken ontvangt en verwerkt zijn volgens de hoogste standaard beveiligd. Ook zorgt TMNL ervoor dat privacygevoelige gegevens niet herleidbaar zijn naar de klant.

Wie heeft toegang tot de data en hoe wordt dit gemonitord?

Alleen vooraf geselecteerde TMNL-medewerkers hebben toegang tot de versleutelde transactiedata. Zij zijn gescreend en hebben een geheimhoudingsverklaring en een gedragscode ondertekend. Elke datahandeling, zoals een zoekactie, wordt vastgelegd en is altijd herleidbaar naar een TMNL-medewerker.

Lees meer >

 Verantwoord gebruik van modellen: veelgestelde vragen

Welke modellen gebruikt TMNL?

TMNL maakt gebruik van diverse analysetechnieken die worden toegepast op de modellen die mogelijk ongebruikelijke transacties dienen te achterhalen.

Bij elk model wordt de meest passende techniek gezocht. Dit kunnen precies gedefinieerde ‘business rules’ zijn, maar ook statistische technieken. De gehanteerde technieken en hierbij gemaakte keuzes worden nauwgezet getest en vastgelegd.

In de media zien we voorbeelden waarbij modellen kunnen leiden tot discriminatie. Hoe voorkomt TMNL dit?

TMNL gebruikt een Model risicoraamwerk, gebaseerd op onder andere de SAFEST-principes van de Nederlandsche Bank. Dit raamwerk vormt een kader waarbinnen verantwoord gebruik van Artificial Intelligence en modellen plaatsvindt. Daarnaast voert een externe auditor regelmatig onderzoek uit naar de opzet, het bestaan en de werking van de modellen en wordt een speciale commissie met daarin onafhankelijke experts en vertegenwoordigers van de deelnemende banken betrokken.

Lees meer >

 Samenwerking: veelgestelde vragen

Hoe werkt TMNL samen met de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU Nederland)?

De FIU is een belangrijke partner voor TMNL. Samen met de experts van de banken en de experts van de FIU wordt nauwe samengewerkt om bijvoorbeeld risico indicatoren voor witwassen op te stellen. Deze risico indicatoren en kennis op het gebied van de modus operandi van criminelen met betrekking tot witwassen kan TMNL goed gebruiken in de ontwikkelingen van modellen die mogelijke signalen van witwassen kunnen herkennen in de transactiepatronen van de klanten van de banken.

Werkt TMNL samen met publieke partijen?

Ja, om de effectiviteit te vergroten is het cruciaal dat de ketenpartijen informatie met elkaar delen en zorgvuldig samenwerken. Want alleen door nauwe samenwerking kunnen we binnen de kaders van de wet criminelen voorblijven. TMNL kan hier een centrale en actieve rol in spelen, door experts van publieke partijen te verbinden met experts binnen TMNL en banken.

Lees meer >

De Wet: veelgestelde vragen

Welke wetgeving vormt het kader van TMNL?

Uiteraard houdt TMNL zich aan alle toepasselijke wet- en regelgeving. De twee belangrijkste wetten voor TMNL zijn de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft), die het wettelijk kader voor de ‘poortwachtersfunctie’ van banken bepaalt, en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die vereisten meegeeft op het gebied van de verwerking van persoonsgegevens ter bescherming van de privacy.

Welke wetswijzigingen heeft TMNL nodig om zijn werk effectief te kunnen doen?

TMNL mag momenteel nog niet alle benodigde transactiegegevens verwerken en alle diensten die samenhangen met transactiemonitoring voor banken uitvoeren. Omdat TMNL, samen met de banken, de ambitie heeft om het financiële systeem veiliger te maken, is aanvullende wetgeving nodig die deze belemmeringen op een duidelijke en transparante manier wegneemt. Het gaat hierbij niet alleen om het verruimen van de mogelijkheden voor TMNL, maar ook om het aanbrengen van duidelijke en transparante randvoorwaarden waaronder TMNL nog beter in staat is om bij te dragen aan de versterking van de poortwachtersfunctie van de banken.

Lees meer >

  • Summary (ENG)
  • Cookies statement
  • Privacy statement
  • Contact
  • Disclaimer
Copyright © 2022 TMNL